Smertelindrende behandlinger

Mine erfaringer om nervesmerter gennem 23 år, og måder at reducere dem på. 

Jeg har siden min rygmarvsskade i 2002, (hvor jeg efter 3 måneder bevidst stoppede med at tage min medicin; morfin, og gabapentin, som jeg fik tilbudt mod mine nervesmerter – da jeg ønskede at blive gravid og få flere børn), undersøgt og været nysgerrig efter at finde andre metoder til at dæmpe mine nervesmerter på. 

Jeg har siden 2002, opsøgt viden om effekten af mange forskellige manuelle behandlingsformer hos specialiserede terapeuter, samt på egen krop afprøvet forskellige manuelle teknikker, der har vist sig haft stor smertelindrende effekt, og som jeg også selv bruger jævnligt for at nedsætte og holde mine nervesmerter “i skak”.  

Efter at have uddannet mig til fysioterapeut januar 2015, og senere videre uddannet mig indenfor neurologi f.eks. omkring rygmarvsskader – hvor jeg var ansat på Klinik for rygmarvsskader i Hornbæk (januar 2015 – januar 2017), samt videre uddannet mig indenfor:  

  • meridianmassage med akupressur, er baseret på kroppens meridian punkter. Men i modsætning til akupunktur, så anvendes der ingen nåle, men derimod et kraftigt tryk med finger på punkter i kroppens meridianer. 
  • flowyoga,  
  • Rehab-yoga i kørestol og liggendes på gulv,  
  • Manuel ud spænding af bindevæv og gennem Lympha touch  
  • inddragelse af bevidste åndedrætsteknikker,  
  • dyb tværmassage af specialet balder & hoftebøjer og skuldre & brystparti,  
  • mindfuldnes 
  • Klangterapi i vand / klangmassage i på krop,  
  • tantra massage blide langsomme tryk (udenpå tøjet),  
  • el-stimulation ved træning af bækkenbund og afspænding af bækkenbund ved inkontinens og smerter i bækkenbund 
  • varmvandsbassintræning,  

Gennem at bevidst fokusere på at opnå og finde RO i mit nervesystem, har mine nervesmerter ændret karaktær, de er blevet mere “runde” og mindre intense. 

Til daglig hjælper jeg og behandler neurologiske klienter med nervesmerter (i muskel-, led og nerver) i min rehabiliteringsklinik Rehabmobility i Viborg. Nogle har haft smerter (VAS 7-8) i mange år, trods for at de tager medicin for smerterne dagligt, og flere har fået beskeden om at “de må lære at leve med det”.  

Nogle oplever smerter ved aktivitet, andre i hvile, og nogle har virkelige belastende smerter “hvor de beskriver pludselige jag”, som kommer og går “som vinden blæser”. Disse jag, er de mest belastende, da klienterne ikke kan forberede sig på hvornår de kommer, og mange har også forskellige typer af smerter på samme tid. 

Jeg har oplevet at mine egne smerter, og de fleste af mine klienters smerter, kan være mere eller mindre intense, men at der er flere ting der KAN afhjælpe; både nedsætte og forandre, oplevelserne af smerter.  

Smerterne opleves ofte mere intense, når jeg er stresset, ked af det eller på anden vis er ekstra belastet, hvis jeg har ekstra smerter f.eks. på grund af hovedpine, mavepine eller menstruationssmerter. Det kan også ske forværring i oplevelsen af intensiteten ved nedkøling eller hvis jeg er i søvnunderskud. 

Derfor bør fokus være på vigtigheden af planlagte sociale træningsaktiviteter, hvor der grines ;o) meget – hvor fokus er på andet end smerten, hvilket bidrager med at der bildes kemiske stoffer i kroppen, der nedsætter smerte, f.ek. oxytocin og dopamin. 

Hvordan du får mere oxytocin: 

  1. “Undersøgelser har vist at oxytocin udskilles når du griner – også når der ikke er noget at grine af. 
  2. Undersøgelser har vist, at oxytocin udskilles, når du får et kram, der varer over 30 sekunder eller har fysisk kontakt med andre mennesker”. 
  3. Ved berøring og nærvær dannes oxytocin i hjernen i hypothalamus (det center der også regulerer stress og antistress). Hormonet frigøres herefter til blodbanerne. Her påvirker oxytocin vores centrale nervesystem, så vi spænder af og får ro. Det vil sige, vi stresser af”. 

Hvordan du får mere dopamin: 

  1. Motionér regelmæssigt. Regelmæssig fysisk aktivitet er en effektiv måde at øge dopaminniveauet på.  
  2. Bevar og opsøg sunde sociale aktiviteter / forbindelser.  

Når jeg bevidst bruger mit åndedræt og beroliger Nervus Vagus, oplever jeg at min smerte intensiteten bliver lavere, og smerterne fylder mindre i min hverdag. Kombineret med træning og ud spænding bliver jeg øm i hele min krop (alle min krops muskler), der så overdøver nervesmerterne “på en god måde”, lidt ligesom massage kan lindre i et stykke tid. Det der har fungeret bedst – både på egen krop, og hos mine klienter, er kombinationen af manuel terapi med dyb ud spænding; 

  • af hoftebøjer og balder, samt ben muskulatur (specielt fleksion af knæ og ankel) for UE  
  • af skulderblad og bryst, samt arm (specielt fleksion af albue og håndled) muskulatur for OE. 

kombineret med bevidst brug af åndedrættet, hvilket beroliger og smertelindrer. 

At smidiggøre muskler og led omkring rygsøjlen, nakke, hofter og skuldre, og løsne vores bindevæv for at få mere flow/ bevægelse i hele vores krop, specielt efter lammelser, er vigtigt for at opnå og få effekt af smertelindring. Jeg bruger bevidst kombinationen af forskellige manuelle teknikker sammen med Lympha Touch, som behandlingsform, for ud spænding af bindevæv i forskellige lag (specielt hvis det er smertefuldt for klienten med dyb tværmassage til en start).  

Hvis det ikke er muskelaktivitet, føles muskulaturen ofte som “blød beton / svampet følelse”, og her kan dyb tværmassage, kombineret med Lympha Touch (blid ud spænding af bindevævet), øges blodgennemstrømning så der kommer mere flow og ilt til området, hvilket starter en helingsproces; varme – rødme – flow og mindre smerte.